Manuele Therapie

Een Manueel Therapeut(e) is een gespecialiseerde kinesitherapeut(e) die naast universitaire studies in de revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie ook een gespecialiseerde universitaire postgraduaatopleiding heeft gevolgd in gevorderde musculoskeletale revalidatie. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan over de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom.

Een Manueel Therapeut(e) is ook specifiek opgeleid om de oorzakelijke verbanden te vinden tussen de verschillende regio’s en het musculoskeletaal stelsel. Bijvoorbeeld: hoofdpijn veroorzaakt door een functiestoornis van de bovenste nekwervels, pijn in de arm door een functiestoornis ter hoogte van het schouderblad en/of de nekregio, kniepijn door een aandoening t.h.v. de heup, …

Het doel van manuele therapie is het beter laten functioneren van het bewegingsapparaat enerzijds en je anderzijds aan te leren recidieven te voorkomen met behulp van oefeningen.. De manueel therapeut gebruikt meestal passief mobiliserende technieken en in bepaalde gevallen (vnl. bij blockages van de rug en nek) gedoseerde impulstechnieken, in de volksmond ‘kraken’ genoemd. Nadien voel je een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.